Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/krypto365.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Ledger Wallet - Opbevar dine værdifulde kryptovalutaer på en Ledger

Kryptomarkedet er berygtet for dets manglende reguleringer og til tider dårlige sikkerhed. Derfor kan det aldrig anbefales at opbevare for mange kryptovalutaer på en web wallet eller en software wallet. Hvis du har mange coins på en kryptobørs, er det måske ved at være på tide at anskaffe dig en hardware eller paper wallet. Begge løsninger er utroligt sikre, men de har begge sine fordele og ulemper.

En paper wallet vs. en hardware wallet

En paper wallet og en hardware wallet er, hvad vi inden for kryptomarkedet omtaler som ”cold storage” (kold opbevaring). Med kold opbevaring menes, at din wallet ikke er tilkoblet internettet, og derfor er utilgængelig for hackere. Det eneste tidspunkt, disse wallets nogensinde skal bruge internetforbindelse, er i forbindelse med afsending af coins, og med en hardware wallet forlader din private nøgle ikke engang din hardware for at gøre dette.

Dette er en direkte modsætning til ”hot storage” (varm opbevaring), hvor din wallet skal være tilknyttet internettet for at modtage og afsende coins. Med varm opbevaring er det oftest andre virksomheders ansvar at opbevare dine coins, og de tager sig af IT-sikkerheden. Denne type opbevaring er temmelig usikker, og der har været flere episoder, hvor hackere har stjålet for flere millioner dollars i kryptovalutaer. De fleste web wallets og software wallets benytter varm opbevaring, og derfor bør du kun bruge disse wallets til at opbevare mindre beløb.

Dog er der stor forskel på paper wallets og hardware wallets. En paper wallet har den fordel, at den er gratis, og mange krypto-entusiaster synes, at paper wallets er den bedste måde at give kryptovalutaer i gave. Men en paper wallet har på trods af sin høje sikkerhed to problemer: For det første kan de være temmelig komplicerede at bruge, og for det andet kan de ikke genskabes, hvis du mister din paper wallet.  

En hardware wallet er ofte lige så sikker som en paper wallet, men den er for det meste lettere at benytte, og det er ofte muligt at genskabe din hardware wallet, hvis den skulle gå i stykker eller forsvinde. Den helt store ulempe ved hardware wallets er selvfølgelig deres høje pris, og på grund af kryptovalutaernes stigende popularitet er de blevet dyrere. Hvis du vil have en hardware wallet, er en af de mest sikre og populære helt klart en wallet fra Ledger.

Wallets fra Ledger

Ledger tilbyder to wallets: ”Ledger Nano S” og ”Ledger Blue” – begge wallets er fantastisk gode, men du bør her vælge den førstnævnte, da den er billigere og har alle de funktioner, du skal bruge. Denne guide vil gennemgå Ledger Nano S, men hvis du gerne vil vide mere om de forskellige wallets fra Ledger, kan du altid undersøge ”ledgerwallet.com”, hvor du kan finde yderligere informationer.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Ledger Nano S’ funktioner

Ledger Nano S har et lækkert design og en skærm med OLED lys. Denne skærm holder dig opdateret om ændringer i din wallet. Herudover har den to knapper til at navigere med. Disse knapper bruges til at bekræfte transaktioner, hvilket også er kendt som ”anti-malware second factor”. Den kan indeholde 25 forskellige kryptovalutaer, både de mest populære og nogle knap så populære kryptovalutaer. Ud over ”anti-malware second factor” er Ledger Nano S beskyttet af en pinkode, som du selv vælger, og din private nøgle deles ikke med producenten eller andre tredjeparter – din private nøgle forlader faktisk aldrig hardwaren. Herudover er det muligt at gendanne din wallet på et nyt apparat, hvis din hardware går i stykker, eller du mister den.

Sidst men ikke mindst er det muligt at bruge din wallet sammen med en række forskellige applikationer. Nogle af disse applikationer kommer direkte fra producenten, mens andre kommer fra privatpersoner, og hvis du kender lidt til programmering, har du desuden mulighed for at lave dine egne applikationer og plugins til computeren og telefonen.

Hvor kan jeg købe Ledger Nano S?

Du kan købe Ledger Nano S gennem en række forskellige forhandlere. Heriblandt Amazon eller direkte fra ”ledgerwallet.com”. Det kan godt svare sig at undersøge nogle forskellige hjemmesider, da priserne varierer, men som udgangspunkt er det billigst at købe den direkte igennem Ledgers egen hjemmeside. Når du har modtaget din wallet, er du nu klar til at konfigurere den. Hvis du er i tvivl om, hvordan apparatet konfigureres, skal du bare følge nedenstående guide.
Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Gem alt, hvad der følger med

Når du modtager din Ledger Nano S, medfølger der en række forskellige papirer, som du sikkert er fristet til at smide ud. Men dette bør du under ingen omstændigheder gøre, da du bør læse instruktionsbogen, så du har kendskab til hardwaren. Ud over dette medfølger et gendannelsespapir. Du må under ingen omstændigheder smide dette papir ud! Dit gendannelsespapir skal opbevares sikkert. Hvis du mister dette papir, og din wallet går i stykker, så kan du aldrig gendanne din wallet igen, og du har mistet alle dine coins.

Tilslut din Ledger Nano S til en computer

Der medfølger et USB-kabel til din Ledger Nano S. Brug dette kabel til at tilkoble apparatet til din computer. Når din Ledger Nano S er tilkoblet, burde skærmen på hardwaren begynde at lyse.

Vælg, hvad du vil gøre

Når hardwaren er tilkoblet computeren, bliver du nu mødt med teksten ”welcome”, hvorefter du skal trykke på begge navigationsknapper ovenover skærmen. Du har nu valgmuligheden mellem at gendanne en enhed (”Restore configurations”) eller oprette en ny enhed (”Configure as new device”). Du kan skifte mellem disse valgmuligheder med navigationsknapperne. Vælg ”Configure as new device”.

Vælg en pinkode

Du skal nu vælge en pinkode. Denne pinkode skal være mellem 4 og 8 karakterer lang og kan kun indeholde tal. Det er vigtigt at lave en kode, du kan huske, da du skal bruge pinkoden, hver gang du logger ind på enheden, men koden skal samtidig være svær nok til, at hackere ikke kan gennemskue koden. Du skifter tal på navigationsknapperne, og du skifter plads ved at klikke på begge knapper simultant.

Gentag pinkode

For at bekræfte at du kan huske pinkoden, skal du gentage pinkoden.  

Skriv en gendannelsessætning

Dette skridt er uden tvivl det vigtigste, da gendannelsessætningen skal bruges til at gendanne din wallet, hvis hardwaren går i stykker eller forsvinder, eller i tilfælde af at du glemmer din pinkode. Her skal du både huske ordene, og hvilken rækkefølge disse ord optræder i. Der skulle gerne stå ”Write down your recovery phrase”, hvorefter der gerne skulle stå ”word” efterfulgt af et tal og et ord. Du skal nu skrive ordet ned på dit gendannelsespapir. Du kan se alle ordene og deres rækkefølge ved at bruge navigationsknapperne. Det er vigtigt at skrive disse ord ned i den rigtige rækkefølge på det gendannelsespapir, der fulgte med.  

Du må ikke skrive ordene på computeren, da dette gør din wallet sårbar over for hackere. Herudover bør du ikke skrive ordene ned med en tusch eller en blyant, da tuschen kan blive utydelig at læse, og blyanten kan udviskes. Sidst men ikke mindst skal du være sikker på, at du kan læse din håndskrift senere, så brug lidt ekstra tid på at gøre din håndskrift pæn.

Bekræft din gendannelsessætning

Efter du har nedskrevet din bekræftelsessætning, vil din Ledger Nano S bede dig om at bekræfte din gendannelsessætning (”Confirm your recovery phrase”), hvorefter du med navigationsknapperne skal vælge dine nedskrevne ord i den rigtige rækkefølge. På skærmen skulle der gerne stå ”Select word” efterfulgt af et tal. Du skal nu bladre igennem de forskellige ord med navigationsknapperne og vælge det ord, der skal stå på den givne plads. Når du har gjort dette, skulle der gerne stå ”Your device is now ready”, hvorefter du nu har konfigureret din Ledger Nano S.

Gendan din enhed (Frivilligt)

Hvis du gerne vil bekræfte, at du har skrevet det hele ned i den rigtige rækkefølge, kan du gendanne din enhed, inden du begynder at benytte den. Hvis du ikke har skrevet den rigtige gendannelsessætning, kan du altid oprette en ny enhed. Dette skridt kan klart anbefales, da du alligevel skal gendanne enheden, hver gang den opdateres. Derfor kan du lige så godt lære at gøre det nu.

Det eneste, du skal gøre, er at vælge ”Restore configurations”, hvorefter du skal vælge en pinkode og vælge, hvor mange ord din gendannelsessætning er på og afslutningsvis indtaste alle ordene fra dit gendannelsespapir i den rigtige rækkefølge.

Gem dit gendannelsespapir

Du skal nu gemme dit gendannelsespapir et sikkert sted, hvor du ikke glemmer det. Dette er utrolig vigtigt. Hvis nogen får fat i dette papir, kan de gendanne din enhed, og du mister alle dine coins.  

Opsæt en Ledger manager

Selvom din Ledger Nano S er aktiveret, mangler du stadig at være i stand til at tilgå den. Derfor skal du nu inde på ”ledgerwallet.com” klikke på fanebladet ”APPS” oppe i navigationen. Dette vil føre dig ind på en side, hvor du kan vælge mellem en række forskellige apps. Herinde skal du vælge ”Ledger Manager”. Du vil nu komme ind på en side, der kommer med information om applikationen. Herinde skal du scrolle ned i bunden og installere den version, du ønsker at benytte. Hvis du har Google Chrome, er Chrome-applikationen den letteste og hurtigste at installere.

Opsæt en Ledger wallet

Det sidste, du nu mangler, er at hente en wallet. Inde på Ledger manageren kan du se, hvilke kryptovalutaer dit hardware understøtter, og du skal nu bare hente softwaren, der skal bruges til de forskellige kryptovalutaer, du opbevarer. Dette er nødvendigt, da du skal bruge forskellige plugins til forskellige kryptovalutaer, men heldigvis kan de alle hentes gennem din Ledger manager, og de er gratis samt lette at installere. Herinde kan du også opdatere dit apparat med det nyeste firmware, men bemærk, at alle opdateringer medfører, at du skal gendanne din Ledger.  

Hver gang du henter en ny app inde på din Ledger manager, skal du godkende denne ændring med din Ledger. Dette gøres ved at trykke på navigationsknappen til højre på hardwaren. Hvis du gerne vil opbevare bitcoins, skal du installere et Bitcoin-plugin igennem Ledger manageren. Når dette plugin er installeret, kan du nu sende bitcoins til og fra din Ledger igennem din Ledger manager.  

En hurtig oversigt over Ledgers wallet

Så snart du åbner din Bitcoin-wallet inde på din Ledger manager, er du stort set ikke i tvivl om, hvordan den fungerer, da den har et meget intuitivt design. Men for en sikkerheds skyld er her en kort gennemgang af de forskellige faner:

  • ”Accounts” – dette er dine forskellige konti. Her skulle du gerne kunne se din Bitcoin wallet
  • ”Send” – denne fane bruges til at sende coins. Her skal du blot indtaste beløbet, modtagerens wallet, hvor meget du vil betale i transaktionsgebyrer, og hvilken wallet du vil sende fra
  • ”Receive” – denne fane bruges til at modtage coins. Her modtager du din offentlige adresse, som afsenderen skal bruge for at sende bitcoins til dig.
  • ”Settings” – dette er generelle indstillinger for din wallet.

Når det kommer til afsending af coins, ville Ledger ikke være sikker mod hackere, hvis det hele kunne gøres via din Ledger Manager. Derfor skal du altid bekræfte transaktioner fra din Ledger wallet ved at trykke på højre navigationsknap på hardwaren, når du sender coins. På denne måde kan hackere ikke sende coins fra din wallet, selvom de har adgang til din computer, da du altid kan lade være med at bekræfte afsendelsen.

Kan det svare sig at købe Ledger Nano S?

Med en pris på cirka 100 dollars i skrivende stund, er det store spørgsmål, om det overhovedet kan svare sig at anskaffe en Ledger wallet. Som udgangspunkt er svaret ja. Den er let at bruge, og du kan altid gendanne din wallet, hvis det værste skulle ske. Men hvis du ikke har mange coins, og du heller ikke har planer om at investere i store mængder kryptovalutaer, så er det måske for mange penge at betale, og det kan sandsynligvis bedre svare sig at benytte en software eller en web wallet.