Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/krypto365.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Bitcoin mining - Læs alt hvad du skal vide om mining af BTC

Bitcoin mining – Det 21. århundredes guldgravere

Hvis du kender lidt til historie, har du sandsynligvis hørt om guldfeberen i Californien, der foregik i det 19. århundrede. I denne periode rejste folk fra hele verden til Californien for at blive guldgravere i håbet om at blive rige. Jo flere mennesker der blev guldgravere, desto mere udviklet blev deres udgravningsteknikker og teknologien, de brugte til at udgrave guldet. I dag er de fleste historikere enige om, at guldfeberen er forsvundet, men dette er faktisk ikke tilfældet. Guldfeberen og drømmen om rigdom lever videre endnu i form af bitcoin miners, der har udviklet bedre og bedre metoder til at udvinde bitcoins.

HashFlare

Hvad er en bitcoin miner?

Kort sagt er en bitcoin miner en computer, der ”graver” efter bitcoins ved at løse en række matematiske gåder. Udover dette skal alle miners være med til at verificere overførsler. Som betaling for at verificere disse overførsler tager bitcoin miners et transaktionsgebyr for hver overførsel, de godkender.

Denne proces virker meget sær, for hvorfor i alverden skal bitcoins udgraves? Det er jo en digital valuta. For at forstå mining bedre er du først nødt til at forstå teknologien bag bitcoins. Denne teknologi er kendt som blockchain-teknologien.

Blockchain-teknologien kort fortalt

Som navnet antyder, består blockchain-teknologien af flere bokse (”block”) og en kæde (”chain”). Transaktioner, der foretages i blockchainen, samles i bokse. Disse bokse kan indeholde mellem 1 og 2 megabyte data, alt efter hvordan blockchainen er designet. Når du laver en overførsel med bitcoins, samles hele overførslen og alle data tilknyttet i en boks. Hver boks har et unikt ”fingeraftryk”, der gør, at denne boks og overførslerne i den altid kan identificeres. Udover dette ”husker” hver boks ”fingeraftrykket” for boksen, der blev tilføjet tidligere. Dette danner en kæde af bokse, hvor hver boks husker fingeraftrykket ved den tidligere boks.

Alle disse bokse er registreret i en kæmpe regnskabsbog, som indeholder alle overførsler nogensinde udført med bitcoins. Denne regnskabsbog administreres af et netværk af computere, der alle har en individuel kopi af regnskabsbogen. Hvert 10. minut sammenligner disse computere regnskabsbogen med hinanden, og hvis alt stemmer overens, godkendes en overførsel.

Minerens rolle i blockchainen

En miners rolle er kort sagt at skabe sikkerhed i blockchainen ved at tilbyde computerkraft. En miner skaber nye bokse til overførslerne. Når en miner skaber en ny boks, tildeles en mængde bitcoins. En boks skabes ved, at computeren løser en matematisk gåde. Når denne gåde er løst, kan en ny boks laves, hvorefter nye bitcoins bliver skabt og tildelt mineren, der skabte boksen.

Udover at lave nye bokse skal en miner også være med til at godkende transaktioner. Derfor har alle minere en kopi af den globale regnskabsbog på deres computer.

Kan en blockchain hackes?

Det korte svar er nej. Hvis en hacker ønsker at fuske med en overførsel, skal hackeren først ændre boksens fingeraftryk, som overførslen er gemt i, og dette bryder så kæden, da den næste boks ikke husker det samme ”fingeraftryk”. Derfor skal hackeren ændre alle bokse i hele kæden, men for at gøre dette skal hackeren løse en matematisk gåde for hver boks i hele kæden og til sidst tage kontrol over hele netværket, så minerne ikke kan sammenligne deres regnskabsbøger med hinanden. Dette kræver enorme mængder computerkraft og er i praksis umuligt.

Flere miners kræver mere computerkraft

Umiddelbart burde der blive skabt flere bitcoins på kortere tid, desto flere miners der deltager i blockchainen. Jo flere miners, desto flere computere er med til at danne disse bokse. Men dette er faktisk ikke tilfældet, da dette ville medføre, at alle bitcoins ville blive minet på ganske kort tid. For at imødekomme dette problem bliver de matematiske problemer, som computeren skal løse for at oprette en boks, sværere og sværere, i takt med at antallet af miners, der er tilstede i blockchainen, stiger. Desuden bliver de matematiske gåder også sværere at løse, i takt med at der bliver minet flere bitcoins. Den sidste bitcoin, der nogensinde bliver minet, vil derfor kræve utrolig meget computerkraft at skabe. Hvis du klør dig selv på hovedet over, at der en dag vil blive minet den sidste bitcoin, er du ikke alene. Mange tror, at bitcoins, ligesom traditionelle valutaer, altid kan skabes. Men bitcoins har i modsætning til traditionelle valutaer et loft for antallet af bitcoins, der kan komme i cirkulation. Dette loft ligger på 21 millioner bitcoins, og ifølge flere estimater vil den sidste bitcoin mines omkring år 2140.

Der er heldigvis mange år til, at denne dag kommer, og minerne vil til denne tid stadig beholde deres arbejde, da de ikke udelukkende tjener penge på at lave nye bitcoins.

Miners og transaktionsgebyrer

En miner tjener ikke kun penge på at lave nye bokse og dermed bitcoins, men også på transaktionsgebyrer fra brugeren. Disse gebyrer afhænger af en række faktorer, heriblandt mængden af brugere, størrelsen på transaktionen og brugeren selv. Hvis en bruger ønsker at overføre hurtigt, kan vedkommende vælge at betale et højere gebyr, men hvis det ikke haster, kan personen vælge ikke at betale et gebyr og så vente lidt længere på at få godkendt overførslen.

På denne måde kan brugeren selv vælge, hvor meget vedkommende vil betale for en overførsel, og det giver mineren en ekstra indkomst, så det stadig er muligt at tjene penge, når den sidste bitcoin bliver minet.

Hvordan kan jeg blive en miner?

Du kan mine på to måder. Den ene metode er gennem såkaldt ”cloud mining”. Den anden metode er ved at bruge din egen hardware til at mine bitcoins. Begge løsninger har deres fordele og ulemper, men du bliver desværre nødt til at betale nogle penge, inden du kan blive en miner. Det kræver mere og mere computerkraft at løse de matematiske gåder, som er påkrævet for at godkende en overførsel, og derfor vil en gammel, slidt computer koste mere i strøm, end den vil tjene hjem. Dermed ikke sagt, at du ikke kan mine med en gammel computer, men du vil bare tabe penge på det. Hvis du er mere interesseret i mining som en hobby og ikke har noget imod, at det koster lidt penge, kan du bare slå dig løs med en gammel PC fra skabet.

Cloud mining

Cloud mining er egentlig ikke ret kompliceret. Du betaler et andet firma for at tage sig af hardwaren, og du får en procentdel af computerkraften, alt efter hvad du betaler. Disse virksomheder har kæmpestore mining-farme, hvor de har hundredvis af computere til at mine døgnet rundt. De fleste virksomheder, som tilbyder cloud mining, forlanger betaling pr. GH/s, hvorefter du modtager en procentdel af de minede bitcoins, alt efter hvor meget computerkraft du har købt.

Som udgangspunkt skal man være forsigtig med cloud mining. Du overlader al kontrollen af hardwaren til en anden virksomhed, og der har været historier om personer, der er blevet snydt i forbindelse med Cloud mining. Du bør derfor som minimum altid læse anmeldelser af virksomheden og lade være med at benytte virksomheden, hvis noget virker mistænksomt.

Hardware mining

Hardware mining fungerer ved at have et stykke hardware til at mine bitcoins. Da bitcoins er blevet sværere og sværere at mine, har bitcoin miners brugt bedre og bedre udstyr. Da bitcoins kom frem i starten af 2009, blev de fleste bitcoins minet med CPU’en på computeren. CPU’en er mikroprocessoren, der fungerer som computerens hjerne. Med CPU-mining var det muligt at mine bitcoins med en relativ middelmådig computer. CPU-mining kan stadig lade sig gøre, men nu om dage kræver bitcoin mining så meget computerkraft, at det ikke kan svare sig.

Efter CPU-mining begyndte bitcoin miners at bruge GPU’en på computeren. GPU’en er grafikkortet på computeren. De fleste computere, der miner med GPU’en, er kraftfulde gaming PC’er. Denne type mining kan stadig lade sig gøre på en god gaming PC, men dette er ikke særligt profitabelt, og i flere tilfælde koster det mere i strøm, end du tjener i bitcoins.

Den nyeste mining-metode er med et stykke hardware, der bruger ASIC. Denne teknologi er utrolig kraftfuld, og al hardware baseret på denne teknologi er kun bygget til et specifikt formål. Derfor kan en maskine, der kører på ASIC, kun bruges til mining og intet andet.

Hvis du vil tjene penge på mining, er du nødt til at bruge en hardware baseret på ASIC, da mining med CPU er rent underskud, og mining med GPU kun giver meget begrænsede gevinster, og der er stor sandsynlighed for, at det på længere sigt vil give underskud at bruge denne teknologi.

Heldigvis er prisen for ASIC-mining-udstyr ikke vanvittig høj og kan købes på Amazon. En populær serie af mining-hardware er AntMiner-serien, som kan købes fra 300 dollars og helt op til 2000 dollars, alt efter hvilken model du vælger.

Inden du begynder at mine

Inden du begynder at mine, skal du først have en bitcoin wallet. Der er utallige wallets derude, og de bruges alle til at opbevare dine bitcoins. Med en bitcoin wallet får du en privat nøgle og en offentlig adresse. Både nøglen og adressen er vigtige at gemme, da den offentlige adresse skal bruges til at modtage de bitcoins, du miner, og nøglen skal bruges til at overføre bitcoins. Den offentlige adresse må gerne vises til andre, mens den private nøgle ikke må deles med andre.

Der er masser af wallets derude, og hvis du har planer om at gemme dine bitcoins, kan du anskaffe en hardware wallet, som fungerer ligesom et USB-stik, hvor dine bitcoins gemmes. Ellers kan du bruge en klient wallet, der er et stykke software, som du henter til computeren, og som gemmer dine bitcoins. Hvis du gerne vil have mulighed for at veksle dine bitcoins til traditionelle penge hurtigt og effektivt, kan du med fordel bruge en web wallet fra en kryptobørs.

En meget populær klient wallet hedder Copay og kan downloades gratis fra deres webside. Hvis du ikke kender meget til bitcoins, kan det anbefales, at du bruger en web wallet fra kryptobørsen Coinbase. Coinbase tager sig af sikkerheden, og du behøver ikke en privat nøgle, da du blot skal bruge dit kodeord og brugernavn. Derudover kan du altid veksle dine bitcoins til traditionelle penge med en web wallet fra Coinbase.

De fleste wallets giver dig muligheden for at slå ”2-steps authentication” til eller fra. Dette bør du klart slå til, da det gør din wallet mere sikker. Med ”2-steps authentication” skal du udover dit kodeord og brugernavn også bruge en anden metode til at logge ind. Dette kunne f.eks. være din telefon, hvor du modtager en besked med et kodeord, hver gang du prøver at logge ind.

Første skridt: Anskaf mining hardware

Når din wallet er sat op, skal du anskaffe dig noget hardware til at mine bitcoins. Hvis du vil mine som en hobby, kan du bruge en kraftfuld PC, men hvis du vil tjene penge, skal du investere i speciallavet mining-hardware.

En PC-miner

Hvis du vælger at bruge en ekstra PC, skal du egentlig blot downloade noget software, tilknytte din bitcoin wallet og starte programmet. Et populært program hedder Nicehash miner, og dette program kan downloades gratis fra deres hjemmeside. Når Nicehash er downloadet og installeret, vil du blive bedt om at indtaste en adresse, og her skal du bruge din offentlige wallet-adresse. Herefter kan du vælge at konfigurere programmet eller lade det bruge de anbefalede indstillinger. Hvis du ikke kender meget til IT eller bitcoins, kan du lige så godt bruge de anbefalede indstillinger, da disse indstillinger er konfigureret efter din computers ydeevne.

Speciallavet mining-hardware

Der er masser af mining-hardware derude, og det meste kan købes til fornuftige priser via Amazon. Hvis du gerne vil spare lidt penge, kan du købe brugt mining-udstyr fra Amazon. Når du kigger efter hardware, bør du lede efter noget, der er baseret på ASIC. Du skal desuden være opmærksom på, om der følger en strømforsyning med til hardwaren. Hvis dette ikke er tilfældet, skal det købes separat. En populær producent af mining-hardware er Bitmain og deres Antminer-serie. Du kan købe denne hardware gennem Amazon eller direkte fra deres hjemmeside.

Når mining-hardwaren er købt hjem, skal du have adgang til hardwaren. Inde under Bitmains supportside er der en detaljeret guide til at opsætte hardware og få adgang til det. Simpelt sagt skal du hente et stykke software, hvorefter du skal finde maskinens IP-adresse og indtaste den i din browser. Herefter bliver du bedt om at indtaste et brugernavn og et kodeord. Til at starte med er både kodeordet og brugernavnet ”root”, hvilket kan ændres senere. Når du har adgang til hardwaren, kan du ændre kodeordet, brugernavnet og tilkoble maskinen til en mining-pool.

Andet skridt: Tilknyt hardwaren til en mining-pool

Nu tænker du sikkert: ”Hvad er en mining-pool?”. Dette er egentlig blot et fællesskab af miners, der har aftalt at dele deres gevinster, efter hvor meget computerkraft hver person tilbyder. Dette er klart den mest effektive måde at tjene penge, når du miner bitcoins. Det er muligt at solo-mine, men det er en del mere kompliceret, og der kan gå flere år, før du modtager nogen bitcoins. Derfor er pool-mining en måde at sørge for, at alle miners har en mere stabil indkomst. Der er masser af mining-pools, og de er lette at blive en del af. Nogle af de største hedder BTCC Pool, F2Pool og AntPool. Når du vælger en pool, skal du undersøge, hvilken pool der passer bedst til din hardware, og hvilken betalingsstruktur de har. Hvis du har hardwaren Antminer, kan AntPool sagtens bruges, og ellers er F2Pool også et godt sted at starte.

Når du har fundet din pool, skal du oprette en bruger og tilføje en ”worker”, som du giver et kodeord og et password. Det behøver ikke at være et kompliceret kodeord eller brugernavn, og hvis nogen bruger disse oplysninger, giver de dig egentlig bare ekstra bitcoins. Når dette er gjort, kan du inde på siden for din hardware tilknytte din maskine til den pool, som du har oprettet dig på, ved at indtaste brugernavnet og kodeordet for din ”worker”. Herudover skal du inde på din mining-pool-bruger tilføje en wallet. Dette gøres ved at indtaste din wallets adresse.

Hvad skal du være opmærksom på?

Selvom du er en miner, vil du ikke blive millionær. De færreste lever af at mine, og dem, der gør, er ofte store virksomheder, der har kæmpe mining-farme i Kina og Indien. Men du kan tjene en lille skilling, hvis du har det rigtige udstyr og billig strøm. Du skal altid undersøge prisen på strøm, og hvor meget strøm din mining-hardware bruger, da det hurtigt kan ende med, at du bruger flere penge på strøm, end du tjener i bitcoins. Herudover producerer din mining-hardware utrolig meget varme, og derfor anbefales det, at du opbevarer din mining-hardware et køligt sted.

Held og lykke med din fremtidige karriere som en moderne guldgraver.