Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/krypto365.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758
Litecoin | Litecoin er det nye sølv | Følg altid kursen på Krypto365.dk |

Litecoin

Det er en kendt sag, at Bitcoin med sin høje pris og stabile kurs er krypto-markedets guldbar. Hvis denne påstand er sand, må krypto-markedets sølvbar være Litecoin, da denne kryptovaluta er lavet til at løse nogle opgaver, som guld og Bitcoins ikke kan løse.

Request failed

Historien bag Litecoin: Når et job hos Google ikke er nok

Udvikleren bag Litecoin arbejdede oprindeligt hos Google og var i fuld gang med at lave opdateringer til YouTube, da han ifølge Litecoin-fællesskabet rejste sig fra sit skrivebord og råbte ”Let there be Lite” og derefter sagde op. Selvom dette er en god historie, er den ikke helt sand.

Udvikleren af Litecoin hedder Charlie Lee og var lige fra Bitcoins oprettelse meget fascineret af kryptovalutaer og deres potentiale til at ændre verden. Han arbejdede på en kryptovaluta, der hed Fabrix, ved siden af sit job hos Google. Men da han så Bitcoins voksende popularitet, sagde han op hos Google i 2011 for at arbejde med Fabrix på fuld tid. Fabrix var lavet til at have øget sikkerhed og hurtigere transaktionshastighed, men det viste sig, at Fabrix’ kildekode simpelthen ikke kunne bruges, og han oprettede derfor Litecoin i stedet.

For de fleste lyder det som en vanvittig ide at gå fra sit trygge og gode arbejde hos Google til at starte en virtuel kryptovaluta i en periode, hvor Bitcoin var den eneste reelle kryptovaluta på markedet. Men det viser, hvor dedikeret udvikleren var til hele tanken bag kryptovalutaer og decentraliseret teknologi. Desuden virker beslutningen mindre vanvittig i betragtning af, at Litecoin aldrig blev udviklet til at være i direkte konkurrence med Bitcoins.

Litecoin omregner

[vcw-converter ]

Litecoins og krypto-markedets begyndelse

Det lyder umiddelbart tåbeligt, at Litecoin ikke blev udviklet til at konkurrere med Bitcoin. Krypto-markedet er trods alt et af de mest konkurrenceprægede markeder, hvor alle nye kryptovalutaer kæmper om at vælte Bitcoin. Men denne udvikling er egentlig relativ ny, og Litecoin kom frem helt tilbage i 2011 og er derfor en af de ældste altcoins på markedet. Derfor giver det heller ikke mening at betragte Litecoin uden også at betragte krypto-markedets spæde start.

Tilbage i 2011 var hele krypto-markedet først lige begyndt at vokse, og Bitcoin var kun to år gammel. Bitcoins teknologi var open source, så en række udviklere var så småt begyndt at udvikle de første kryptovalutaer baseret på denne teknologi. Dengang blev kryptovalutaer hovedsageligt brugt af IT-nørder og anonymitetsforkæmpere, og spekulation i kryptovalutaer var langt fra det, vi kender i dag. Derfor blev mange af de første kryptovalutaer ikke oprettet som en investeringsmulighed, men derimod som et reelt forsøg på at lave en ny valuta, der kunne bruges som et betalingsmiddel.

Med de traditionelle valutaer kan der sagtens være mange forskellige i omløb, uden at der nødvendigvis er direkte konkurrence. Hovedsageligt bruges forskellige valutaer til forskellige formål. Den danske krone bruges til at købe varer i Danmark, mens den amerikanske dollar bruges til at købe varer i USA. Hvis man derfor ønskede at gøre kryptovalutaer til en accepteret betalingsform, skulle der være forskellige valutaer til forskellige formål. Derfor blev Litecoin lavet til at være sølv til Bitcoins guld.

Litecoin skal komplementere Bitcoin

Bitcoin har en række problemer, der gør, at den ikke er godt rustet til at udføre mange mindre transaktioner. Bitcoin har en meget lav transaktionshastighed, hvilket er et resultat af, at Bitcoin kun opdateres hvert tiende minut. Dette gør, at alle transaktionshastigheder altid vil tage minimum 10 minutter at gennemføre. Dette er ikke særlig praktisk, hvis du har travlt og hurtigt skal købe en kop kaffe.

Udover dette tager alle miners et gebyr for at gennemføre en transaktion, og dette er selvfølgelig kun fair, da det ikke kan forventes, at folk vil tilbyde gratis computerkraft og strøm. Men dette gør også, at transaktionsgebyrerne kan blive temmelig høje, hvis der er mange transaktioner og meget lidt computerkraft tilstede i blockchainen. Derfor vil mange mennesker ikke bruge Bitcoins til at købe en kop kaffe, da de risikerer at betale mere for overførselsgebyret end for kaffen.

Et andet problem, som Bitcoin døjer med, er det begrænsede udbud af coins. Når det maksimale antal coins, der kan komme i omløb, har et loft på blot 21 millioner, vil hver enkelt coin have en utrolig høj værdi. Dette gør, at småbeløb med Bitcoins ikke er 1 coin, men derimod er 0,001 coins. Derfor er virksomheder nødt til at tage imod nogle meget skæve beløb for at sælge deres ydelser til fornuftige priser.

Sidst men ikke mindst kræver Bitcoin Mining en utrolig høj mængde computerkraft, i takt med at blockchainen bliver større. Derfor er den romantiske tanke om den studerende, der har en gammel computer til at udføre Mining-opgaver, så han kan tjene en skilling, desværre blevet erstattet af kæmpe virksomheder, der har hundredvis af computere til at mine døgnet rundt.

Charlie Lee så disse problemer og konkluderede, at Bitcoins ikke kunne bruges som et betalingsmiddel, der blev brugt til hverdagsindkøb. Derfor lavede han Litecoin, som er baseret på Bitcoins teknologi, men med nogle radikale ændringer.

Udvikleren af Litecoin var dog ikke blind for Bitcoins muligheder. Med den stigende kurs, som var relativt stabil sammenlignet med nogle af de andre kryptovalutaer, og den høje pris pr. coin var Bitcoin perfekt til at fungere som en traditionel investering, da den havde nogle af de samme egenskaber som guld.

Derfor oprettede Charlie Lee Litecoin i 2011, som skulle løse Bitcoins problemer i forhold til hverdagsindkøb. Han udviklede kort sagt en sølvmønt, der kunne bruges som et betalingsmiddel og derved komplementere Bitcoins guldmønt, der bedst kunne bruges som et investeringsmiddel.

Teknologien bag Litecoin

Litecoin er ligesom næsten alle andre kryptovalutaer baseret på blockchain-teknologi og en åben ledger. Litecoins bliver skabt af en miner, hvilket er en computer, der løser matematiske gåder døgnet rundt i et forsøg på at ”finde” nye Litecoins. Herudover er en miners job også at verificere transaktioner. Som betaling for sit arbejde tager alle miners et transaktionsgebyr.

Denne proces kræver meget computerkraft, og derfor er Bitcoin-miners begyndt at lave specialbygget hardware, der skal udføre disse opgaver. Dette har derfor medført, at størstedelen af miners ikke er enkeltindivider med en gammel computer, der udfører mining-opgaver. Tværtimod bliver mining udført af virksomheder med kæmpe mining-farme i lande som Kina, hvor hundredvis af computere kører døgnet rundt.

Alt dette har givet mange Bitcoin-fans en dårlig smag i munden, da hele pointen med kryptovalutaer er at lave et decentraliseret system. For at modarbejde dette problem har Litecoin ændret lidt i den grundlæggende algoritme, der bruges til at udføre mining.

Den traditionelle Bitcoin-algoritme laver en række matematiske opgaver, som en miner skal løse. For at løse disse opgaver er der påkrævet en stor mængde processorkraft, men en begrænset mængde computerhukommelse. Litecoins algoritme kræver det omvendte. Med Litecoin skal en miner have meget hukommelse, men en del mindre processorkraft. Dette er påkrævet, da de matematiske opgaver, som mineren skal løse, kræver det samme svar flere gange. Dette gør, at computeren gemmer svaret og ”trækker” det frem flere gange, når de matematiske opgaver løses.

Det er en stor fordel, at det er hukommelse og ikke processorkraft, der er den afgørende faktor for en miners effektivitet. Det gør, at de fleste mennesker har mulighed for at blive en miner, og det er ikke nødvendigt med specialbygget hardware. Derfor er der ikke mange store centraliserede Litecoin-miners derude. Desuden sænkes transaktionsgebyrerne, da mængden af computerkraft, som en miner skal bruge, er mindre end med den traditionelle algoritme, og derfor kan de ikke tage så høje gebyrer.

En anden fordel, som Litecoin har, er dens hurtige transaktionshastighed. Denne skyldes, at Litecoin opdaterer deres ledger efter 2,5 minut, mens Bitcoin opdaterer deres efter 10 minutter. Ledgeren er en global regnskabsbog, som bliver gemt på et netværk af computere. Disse computere skal registrere ændringer i ledgeren og sammenligne deres resultater. Ved at sænke antallet af minutter mellem hver opdatering kan Litecoins transaktionshastighed tage helt ned til 2,5 minut, hvilket er en del bedre end Bitcoins 10 minutter.

Med hensyn til antallet af coins har Litecoin et loft. Dette er ikke unormalt blandt kryptovalutaer, og det er en måde at kontrollere prisen på den enkelte coin. Litecoin har dog et meget højt loft sammenlignet med Bitcoin. Litecoins loft ligger på hele 84 millioner, og derfor vil prisen på en enkelt Litecoin aldrig blive så høj eller så lav, at den bliver upraktisk at handle med.

Et godt fællesskab giver stærke resultater

En af Litecoins store styrker er deres fællesskab. Kryptovalutaernes fællesskab er ofte præget af interne uenigheder, hvilket blandt andet førte til den store skaleringsdebat hos Bitcoin. Denne debat sluttede, da en stor del af Bitcoins fællesskab brød væk fra Bitcoin og oprettede Bitcoin Cash. Debatten omhandlede, hvordan blockchainen kunne gøres mere skaleringsvenlig.

Denne debat varede fra 2015 til 2017, og den polariserede næsten hele krypto-fællesskabet. Debatten startede, da det var tydeligt, at blockchain-teknologien blev langsommere og dyrere, jo flere brugere der brugte blockchainen. Litecoins fællesskab blev aldrig polariseret på samme måde som andre fællesskaber, og de var derfor i stand til at være de første på markedet med en ny teknologi, der løste dette problem. Løsningen, som de kom frem med, hed SegWit.

Teknologien bag blockchainen er baseret på bokse. Disse bokse indeholder en række transaktioner som herefter verificeres af miners. Disse bokse kan maksimalt indeholde 1 megabyte data, men dette fører hurtigt til, at der kommer enorme mængder af bokse, som skal verificeres af miners. Dette øger transaktionshastigheden og transaktionsgebyrerne. En af løsningerne til dette problem var simpelthen at gøre alle boksene større. Ved at gøre alle bokse i stand til at indeholde 2 megabyte ville det være muligt at verificere dobbelt så mange transaktioner uden at hæve transaktionshastigheden. Men denne løsning havde to problemer. For det første var der en risiko for, at en miner ikke var i stand til at verificere disse bokse og stadig opretholde de samme sikkerhedsstandarder. For det andet var alle, der fortsat brugte bokse på 1 megabyte, ikke i stand til at handle med brugere, der brugte de større bokse. Dette ville resultere i, at der basalt set blev lavet to blockchains.

Mens de andre kryptovalutaer skændtes indbyrdes, var Litecoin allerede i gang med at udvikle og implementere løsningen til problemet, og fællesskabet støttede Litecoins løsning lige fra starten. De kom frem med en teknologi kaldet SegWit. Denne teknologi bibeholder bokse på 1 megabyte, men gør alle overførsler mere kompakte. Med denne teknologi kan hver enkelt boks indeholde dobbelt så mange transaktioner uden at forstørre boksen.

Efter SegWit kom frem, fulgte mange kryptovalutaer trop og brugte denne teknologi, og en af disse kryptovalutaer, der fulgte trop, var Bitcoin.

Hele denne historie viser, hvor stærkt et sammenhold hele Litecoins fællesskab har. De har en officiel wiki, der vedligeholdes af fans, og hele fællesskabet står bag udvikleren Charlie Lee og støtter ham i alt, hvad han gør.

Fremtidige opdateringer

Det stærke fællesskab og de manglende interne stridigheder gør, at Litecoins på mange punkter er mere fleksible end mange andre kryptovalutaer. De har planlagt en række opdateringer i fremtiden, og hele fællesskabet støtter disse planer. Den vigtigste opdatering i fremtiden er Lightning Network. Hvis denne teknologi kommer frem, vil Litecoin blive en af de bedste kryptovalutaer på markedet.

Denne teknologi fungerer ved at lade brugerne oprette betalingskanaler med forretninger og personer, som de ofte handler med. Her skal du forestille dig, at du køber kaffe i cafeteriet hver dag. For at betale med en kryptovaluta såsom Bitcoin vil hver betaling blive gemt i blockchainen. Dette er temmelig upraktisk for alle involverede, da gebyrerne er høje, og det kan tage lang tid at gennemføre overførslen. For at imødekomme dette problem har Litecoin essentielt set planer om at give forbrugerne mulighed for at oprette en kundekonto hos virksomheden.

Det fungerer ved, at der laves en ”bankboks”, hvor du som kunde sætter et givent beløb ind. Hver gang du vil købe noget fra virksomheden, trækkes beløbet fra denne ”bankboks”. Denne overførsel gemmes i en personlig regnskabsbog og skal ikke registreres i blockchainen. Alle beløb trukket fra denne konto godkendes af dig, og når ”bankboksen” er tømt, eller når du vælger at trække dine penge tilbage, forsvinder kontoen og bliver gemt som en transaktion på blockchainen.

Dette vil give virksomheder og private mulighed for at foretage småindkøb uden at betale nogen transaktionsgebyrer, og overførslen vil ske med det samme. Hvor langt fremme denne teknologi ligger er usikkert, men med Litecoins stærke fællesskab og dedikerede udviklere er det ikke usandsynligt, at denne teknologi vil komme frem inden for den nærmeste fremtid.

Litecoins generelle kursudvikling fra 2013 til 2017

Litecoin, også kendt som LTC på CoinMarketCap, blev officielt børsnoteret tilbage i april 2013. Kursen fra april 2013 og november 2013 lå mellem 2 og 4 dollars pr. Litecoin. Denne stabile kurs blev erstattet af en voldsom prisstigning i slutningen af november 2013. Kursen steg fra 4 dollars den 18. november til over 50 dollars den 28. november. Dette er en prisstigning på over 1000% i løbet af 10 dage. Denne prisstigning skete bl.a., fordi flere eksperter på krypto-markedet var begyndt at se et potentiale i Litecoin, og de forudsagde, at Litecoin ville stige til over 50 dollars. Dette skabte øget opmærksomhed på valutaen, hvilket førte til et øget antal investorer. Herudover følte mange investorer, at det var for sent at investere i Bitcoin, og de søgte derfor en kryptovaluta med samme potentiale som Bitcoin og konkluderede, at valutaen med mest potentiale var Litecoin. Desværre varede denne vækst ikke ved, og i starten af 2014 begyndte Litecoins kurs at falde med alarmerende hastighed. Den begyndte først at blive stabil i midten af 2015, hvor kursen lå på lidt under 2 dollars.

Dette prisfald var en del af en større trend på markedet i 2014, hvor de fleste kryptovalutaer oplevede et prisfald. Dette var et resultat af, at Bitcoin faldt i værdi, hvorefter folk gik i panik og begyndte at sælge alle deres kryptovalutaer. Heldigvis begyndte kursen langsomt at stige i slutningen af 2015, hvor den lå temmelig stabilt mellem 3 og 4 dollars frem til midten af 2017.  

Alle, som investerede i Litecoins før 2013, ville have tjent enorme summer penge, hvis de solgte deres Litecoins i 2014. Desværre ville alle, som investerede i 2014, have set enorme tab, hvis de solgte deres Litecoins før 2017. Selvom det så sort ud for Litecoins i 2015 og 2016, var der håb forude, og Litecoins kurs eksploderede i midten af 2017.

Litecoins generelle kursudvikling fra midten af 2017 og til i dag

Litecoins begyndte at stige i midten af 2017. Litecoins kurs lå den 29. marts 2017 på omkring 4 dollars, hvorefter kursen steg til 10 dollars den 6. april. Denne prisstigning var dog kun en forsmag på Litecoins fremtidige prisstigninger, og i løbet af en måned havde Litecoins tredoblet deres værdi. Herfra var kursen stigende og lå næsten på 100 dollars den 7. december. Efter dette steg Litecoins kurs til over 350 dollars den 19. december og begyndte herefter at falde.

Sådanne prisstigninger var ikke unormale på krypto-markedet i slutningen af 2017. Stigningerne var et resultat af, at der var opstået en øget interesse for kryptovalutaer, og flere investorer ville gerne være med på den nyeste trend. Derfor steg antallet af investorer voldsomt i 2017, hvilket resulterede i, at hele markedet nåede nye højder.

Litecoins stigning var dog ikke kun et resultat af den generelle trend. Litecoin aktiverede SegWit i maj 2017, hvorefter deres kurs langsomt begyndte at stige. Udover dette var Litecoin en af de ældre kryptovalutaer på markedet, så derfor var det naturligt for investorer, der ville diversificere deres investeringer, at vælge Litecoin.

Desværre kunne denne vækst ikke fortsætte for evigt, og i starten af 2018 oplevede hele markedet en krise, hvor alle kryptovalutaers kurser begyndte at styrtdykke. Her var Litecoin ingen undtagelse, og fra den 6. januar begyndte Litecoin langsomt at falde i værdi. Litecoins kurs faldt fra 300 dollars den 6. januar og til en kurs, der i dag ligger på 115 dollars.

Selvom det ikke var sjovt for investorerne i denne periode, var det et fald, der før eller siden ville ske. Investorerne var ved at være usikre på, hvor længe markedet ville fortsætte med at stige, og en række eksperter trådte frem og sagde, at krypto-markedet havde udviklet sig til en boble, der var dømt til at briste. En række nyheder fra Asien om strammere reguleringer af kryptovalutaer blev dråben, der fik bægeret til at flyde over, og krisen satte ind omkring januar.

Men den gode nyhed er, at Litecoin klarede krisen overraskende godt, og deres prisfald har været meget mildt sammenlignet med andre kryptovalutaer. Det lader til, at prisen har stabiliseret sig, og mange investorer har valgt at fortsætte med at holde på deres Litecoins.

Vil der komme en fremtidig sølvfeber?

Det store spørgsmål er, hvordan Litecoin vil klare sig i fremtiden. Det er selvfølgelig altid farligt at komme med forudsigelser, når det gælder krypto-markedet. Men Litecoin er i dag den femte største kryptovaluta på markedet, og flere er sikre på, at Litecoin vil blive en af Bitcoins største konkurrenter. Markedet har ændret sig siden 2011, og Litecoins udviklere har indset dette. Den lave indgangsbarriere for nye valutaer har gjort markedet mere konkurrencepræget, og Litecoin er gået fra blot at være et betalingsmiddel til at være en reel investeringsmulighed med samme potentiale som Bitcoin.

En af Litecoins store fordele er deres markedsværdi. Bitcoin har en samlet markedsværdi på over 130 milliarder, mens Litecoin har en samlet markedsværdi på 7 milliarder. Derfor vil det være svært for Bitcoin at hæve deres markedsværdi sammenlignet med Litecoin. Hvis Bitcoin f.eks. skal fordoble deres markedsværdi, vil det kræve, at deres markedsværdi stiger med 130 milliarder, mens Litecoin blot skal bruge 7 milliarder for at fordoble deres værdi.

En hurtig googlesøgning vil gøre det klart for alle, at en del investorer er meget interesseret i Litecoin. Dette kombineret med deres stærke fællesskab, lavere transaktionsgebyrer og hurtigere transaktionshastighed sammenlignet med Bitcoin gør, at Litecoin helt klart har potentiale til at skabe en sølvfeber, som kan erstatte den nuværende guldfeber.