Cardona coins (også kendt som ADA) er en ny kryptovaluta, som er udviklet af et internationalt hold af akademikere og forskere, der har studeret blockchains og kryptovalutaer. Cardona blev startet i oktober 2017 og var allerede i december 2017 den 15. største kryptovaluta på markedet. I dag ligger Cardona iblandt de 10 største kryptovalutaer.
Ny kryptovaluta med meget erfaring
Selvom Cardona endnu ikke er et år gammelt, er det under ingen omstændighed en kryptovaluta, der er udviklet af nybegyndere. Historien bag Cardona starter i 2014. Charles Hoskinson var en af grundlæggerne af nutidens 2. største kryptovaluta på markedet, Ethereum. Hoskinson forlod Ethereum sammen med sin kollega Jeremy Wood, inden valutaens opstart, da han havde andre visioner for kryptovalutaen. De to partnere oprettede herefter IOHK, som skulle være en virksomhed, der specialiserede sig i kryptovaluta og blockchain-teknologi. Samme år henvendte en gruppe japanske forretningsmænd sig til IOHK med en temmelig ambitiøs forespørgsel. De ønskede at lave en platform for kryptovaluta og blockchains til det japanske marked, men valutaen skulle kunne fungere som en reel betalingsform og skulle kunne konkurrere på lige fod med de traditionelle valutaer. Gruppen af de japanske forretningsmænd er i dag kendt som Emurgo.
Før planen kunne realiseres, manglede IOHK og Emurgo en partner, der kunne standardisere hele projektet. Til dette henvendte de sig til Cardona Foundation. Sammen udarbejdede disse selskaber Cardona, som udover at være en ny kryptovaluta også skulle være en helt ny platform for decentraliseret blockchain-teknologi. IOHK var ansvarlige for at udarbejde teknologien, Emurgo skulle hjælpe virksomheder med at integrere Cardona, og Cardona Foundation skulle standardisere og promovere hele projektet. Cardona begyndte at promovere sig selv i 2015 på det asiatiske marked, og det lykkedes at skaffe 62 millioner dollars i kapital.
Cardano omregner
[vcw-converter ]Udviklet af eksperter og professionelle
En af Cardonas helt store styrker er udviklerne bag kryptovalutaen. I modsætning til andre kryptovalutaer er Cardona coins udviklet og markedsført af eksperter. Hoskinson havde allerede fra IOHKs fødsel stor viden om emnet, mens Emurgo havde forretningssans og vidste, at Japan var et marked med stort potentiale.
Cardonas store fokus på ekspertise kommer tydeligt til udtryk, når man ser på, hvem der arbejder på projektet. Udover forskere og akademikere fra hele verden, hyrede Cardona professor Phillip Wadler, som har været med til at udarbejde flere programmeringssprog heriblandt Java og Haskell, hvor sidstnævnte er programmeringssproget, Cardona er udarbejdet i.
Cardonas fokus på ekspertise og professionalitet er til stede overalt i projektet. På deres webside forklarer de både deres teknologi, deres filosofi og diskuterer kryptovalutaens styrker og svagheder. Deres leder Charles Hoskinson har været foredragsholder på TED, deres forretningspartnere kender markedet, og så har de også hyret en række advokater, der skal gøre Cardona i stand til at være en reel valuta.
Alt i alt er Cardonas videnskabelige tilgang til kryptovaluta en meget velkommen og tiltrængt forandring. Hvis kryptovalutaer nogensinde skal blive en almindelig betalingsform, er markedet nødt til at have flere kryptovalutaer med professionelle udviklere.
Mere end bare en kryptovaluta
Selvom Cardona er mest kendt for sin kryptovaluta, er Cardona-projektet meget mere end blot kryptovaluta. Cardona er en blockchain og en teknologisk platform, som skal understøtte finansielle apps til private og erhvervsdrivende. De er open source, og det skal være muligt for alle udviklere at lave Dapps (decentraliserede applikationer) til platformen. Deres mål er, at denne platform skal være sikker og brugbar for millioner af mennesker og skal kunne integreres som en reel betalingsmulighed. For at gøre dette til en realitet, arbejder Cardona sammen med en række advokater og regulatorer, der skal hjælpe Cardonas udviklere med at integrere Cardona coins og deres decentraliserede teknologi på det finansielle marked.
En undersøgelse af Cardonas wallet, som går under navnet Daedalus, viser tydeligt, at denne valuta ikke blot skal være en kryptovaluta for teknologinørder og anonymitetsforkæmpere. Udover at indeholde de sædvanlige funktioner som kryptering af data tilbyder Daedalus også funktioner som muligheden for at eksportere sin pung til papirform, muligheden for at se og søge i sine transaktioner og muligheden for at følge sin transaktion, så man ved, hvornår en transaktion ikke kan fortrydes længere. Det er også blevet annonceret, at Cardona har planer om at opsætte ”hæveautomater” for Cardona coins i Japan i 2018. Disse hæveautomater skal gøre det muligt at købe Cardona coins med kontanter og kreditkort.
Teknologien bag Cardona
En af Cardonas store fordele er algoritmen, der bruges til at færdiggøre transaktioner. Teknologien kaldes Ouroboros, hvilket er en teknologi, der er baseret på en såkaldt Proof of Stake-algoritme. Dette er en anderledes algoritme end bitcoins, som er baseret på en Proof of Work-algoritme. Denne Proof of Stake-algoritme er den første, der nogensinde er blevet godkendt af en række uafhængige fagfolk. Efter godkendelsen blev algoritmen introduceret til den internationale konference for kryptovalutaer i 2017, bedre kendt som Crypto 2017.
Begge teknologier er temmelig komplicerede, men den fundamentale forskel er, at med Proof of Work verificeres alle transaktioner med en række kryptologiske gåder, der skal løses. Med Proof of Stake verificeres alle transaktioner med en automatisk afstemning. Denne teknologi gør, at alle transaktioner gennemføres hurtigere og er mindre energikrævende. Det enorme energiforbrug har længe været en byrde for kryptovalutaer, og en enkelt bitcoin-transaktion kan bruge lige så meget energi, som tre amerikanske husstande bruger på en dag.
Herudover har Cardona planlagt en række opdateringer i fremtiden. De vil bl.a. gøre det muligt for ejere af Cardona coins at stemme på Cardonas fremtidige udvikling, lave smart contracts og gøre det muligt at bruge Daedalus på telefonen.
Den generelle kursudvikling i 2017
Da Cardona udkom i oktober 2017, lå kursen på 0,0216 dollars per Cardona coin. Dette lyder ikke af meget, men sammenlignet med andre nye kryptovalutaer var det langt fra en dårlig kurs. I løbet af 12 dage steg kursen med 74 %, hvorefter den begyndte at falde og lagde sig kort tid efter stabilt på lige knap 0,03 dollars frem til slutningen af november, hvor kursen for alvor begyndte at stige. Den store stigning startede den 25. november, og i løbet af fire dage steg Cardonas kurs med over 300 % fra 0,03 til 0,14 dollars. Denne stigning kom efter, at det blev muligt at købe og sælge Cardona coins på andre børser end blot Bittrex.
Efter den enorme prisstigning lå Cardonas kurs relativt stabilt mellem 0,10 og 0,13 dollars. Denne stabile udvikling blev dog hurtigt erstattet af endnu en eksplosiv prisstigning, da Cardonas kurs mellem den 14. december og den 19. december gik fra 0,14 dollars til 0,58 dollars, hvilket igen var en stigning på over 300 %. Efter dette faldt kursen, hvilket ikke er overraskende, da en høj prisstigning ofte er efterfulgt af et prisfald, hvorefter kursen stabiliserer sig. Det overraskende er derimod, at kursen faldt overraskende lidt og lå stabilt på omkring 0,40 dollars frem til 30. december, hvor kursen igen oplevede en ekstrem prisstigning.
Cardona fulgte den generelle tendens i 2017, hvor kryptovalutaer oplevede vanvittige prisstigninger, pga. en øget interesse i området. Det væltede ind med nye investorer på markedet, og folk begyndte at investere flere penge end tidligere. Dette kombineret med Cardonas lovende fremtidsudsigter og deres inkludering i nye børser gjorde, at Cardona oplevede enorme prisstigninger. Hvis man som investor i denne periode havde tiltro til Cardona og holdt på sin investering frem til 2018, ville man have set store afkast, da Cardonas kurs til denne tid nåede nye højder.
Cardona i 2018
Den 30. december 2017 startede Cardonas kurs på knap 0,5 dollars og sluttede dagen af på 0,71 dollars. Denne prisstigning fortsatte ind i januar 2018, og den 4. januar lå prisen på 1,31 dollars. Alle, der solgte deres Cardona coins den 4. januar, ville have tjent store summer penge, mens alle, der investerede den 4. januar, begik en gruelig fejl, da kursen efter den 4. januar begyndte at falde. Den nuværende kurs ligger under 0,2 dollars.
Cardonas ekstreme prisfald var langt fra unik på kryptomarkedet, og i 2018 faldt alle kurserne på kryptomarkedet. Dette var et resultat af en række forskellige faktorer, bl.a. meldte en række asiatiske lande ud, at de ville have strengere reguleringer, og efter en lang periode med vækst var det kun et spørgsmål om tid, før markedet ville falde.
Fremtiden for Cardona
Alt i alt ligger hele markedet lavt, og Cardona er ingen undtagelse, men om de kan rejse sig og opnå høj vækst inden for den nærmeste fremtid er svær at spå om. Cardona er stadig en af de 10 største kryptovalutaer på markedet, de har nogle dygtige udviklere og nogle stærke forretningspartnere, som kæmper for at få Cardona til at blive den dominerende kryptovaluta. Desuden er Cardona langt fremme, når det kommer til reguleringer, da de arbejder sammen med regulatorer, så kryptovalutaen kan integreres i den finansielle sektor. Denne tilgang er temmelig unik blandt udviklere og brugere af kryptovalutaer, som ofte betragter reguleringer som noget negativt.
Om dette er nok til at gøre Cardona til en af de største kryptovalutaer er stadig for tidligt at sige, men der er uden tvivl et stort potentiale for Cardona, og et enkelt blik på deres planlagte opdateringer efterlader ingen tvivl om, at udviklerne bag Cardona har store planer for fremtiden.