Ehtereum Classic er en kryptovaluta, der blev oprettet tilbage i 2016. Denne kryptovaluta er en udbryder fra den populære kryptovaluta Ethereum. I skrivende stund ligger den blandt de 20 største kryptovalutaer på markedet. Selvom dette er imponerende, så er det et langt skridt fra Ethereums andenplads. Ethereum Classic har en af de mest fascinerende historier bag deres oprettelse, og Ethereum Classic skaber stadig stor debat inden for Ethereums fællesskab.
Baggrunden for Ethereum Classic – DAO-krisen
Omkring maj 2016 introducerede nogle udviklere en ny app på Ethereums blockchain. Denne app gik under navnet ”The DAO”, hvilket står for ‘The Decentralised Autonomous Organization’. Meget kort fortalt var dette en form for venturekapitalfond, som var decentraliseret. Man kunne i denne fond bytte sine Ether for DAO-tokens, der ville give ejeren stemmerettigheder i fonden. Herefter ville alle ejerne stemme om, hvilke projekter man ønskede at støtte, hvorefter fonden finansierede projektet med Ether. Profitten fra investeringen ville herefter blive delt mellem alle medlemmer af fonden.
The DAO viste sig hurtigt at være en enorm succes, og den 21. maj 2016 havde man rejst kapital for over 150 millioner dollars. Dette betød at The DAO ejede 14% af alle Ether, og de havde mere end 11.000 investorer.
Alle investorerne havde mulighed for at ”cashe out”. Dette vil sige, at alle investorer kunne bytte deres DAO-tokens for Ether. Dog havde udviklerne af appen ikke været opmærksomme på sikkerhedsrisici, hvilket en hacker udnyttede den 17. juni 2016. En hacker var i stand til at stjæle over 3,6 millioner ETH, hvilket svarede til 70 millioner dollars, fra fonden i løbet af få timer.
Udviklerne af The DAO havde ikke taget stilling til, at hackere kunne udføre den samme kommando flere gange. Dette betød, at hackeren var i stand til at anmode om at få sine DAO-tokens byttet til Ethers flere gange i træk. Herudover havde udviklerne lavet en grusom fejl i forhold til, hvordan de holdt regnskab med DAO-tokens. Når man byttede sine DAO-tokens for Ether, så sendte The DAO først Ether til brugeren, hvorefter den opdaterede regnskabet over DAO-tokens.
Den skarpe læser kan sikkert allerede nu se problemet med dette. Først og fremmest er alle transaktioner bindende, når man bruger en blockchain. Derfor kan coins ikke refunderes, når de er sendt. Dette betød at fonden først sendte Ether til brugeren, og derefter tjekkede om regnskabet stemte overens. Hvis regnskabet ikke stemte, når fonden havde sendt Ether, så havde de ingen måder at få disse coins tilbage.
Læs en mere præcis beskrivelse af hvad Ethereum Classic er.
Løsningen på DAO-krisen
Heldigvis var alle Ether-coins, som hackeren havde stjålet, sendt til en uafhængig konto, hvor de skulle opbevares i 28 dage inden de blev videresendt til hackeren. Dette var en af betingelserne for at få byttet sine DAO-tokens til Ether. Nu skulle medlemmerne af Ethereums netværk finde en løsning på problemet inden de 28 dage var gået. Der var en række forslag til, hvordan problemet skulle løses. Nogle mente, at de ikke skulle foretage sig noget. Andre mente, at de skulle opdatere blockchainen uden at lave en ny. Det sidste forslag var at oprette en helt ny blockchain. Denne blockchain ville være identisk med den tidligere blockchain, der blev brugt inden angrebet. Herefter ville alle Ether-coins fra The DAO blive sendt tilbage til deres ejere. I sidste ende stemte Ethereums brugere for at oprette en ny blockchain. Denne løsning var kontroversiel og skabte interne stridigheder. Mange brugere mente, at det var imod hele Ethereums filosofi, og at det blot ville føre til nye oprettelsen af nye blockchains, hver gang der opstod et problem.
Ethereum Classic oprettes
I juli 2016 oprettede Ethereum den nye blockchain. Dette var dog ikke slutningen på hele historien. For at benytte den nye blockchain skulle man opdatere softwaren til Ethereum, men der var en gruppe af brugere, der valgte ikke at gøre dette. De fortsatte med at benytte den gamle blockchain. De kaldte denne blockchain for Ethereum Classic. Der er flere årsager til, at mange brugere ikke skiftede over til den nye blockchain. Dog var det hovedsageligt af ideologiske årsager, at de fortsatte med at benytte den gamle blockchain. Det er nemlig vigtigt at understrege, at DAO-krisen ikke var et resultat af Ethereums blockchain. Blockchainen fungerede som den skulle. Alle kan lave apps på Ethereums blockchain, og Ethereum er ikke ansvarlig for disse apps. Udviklerne af The DAO var ansvarlige for, at deres app havde sikkerhedsrisici. Dem, der valgte at benytte Ethereum Classic, mente, at en blockchain ikke må ændres under nogen omstændigheder, og de følger ordsproget ”kode er lov”. Dette betyder, at alle transaktioner i blockchainen er endegyldige. De påpeger, at der altid vil være fejltransaktioner og sikkerhedsrisici, og derfor vil der altid være folk, der ønsker at ændre blockchainen.
Ethereum Classics kursudvikling
Men hvordan har Ethereum Classic så klaret sig? Ethereum Classic startede med en kurs på omkring 0,7 dollars. Herefter steg kursen til næsten tre dollars i løbet af nogle dage. Kursen lå mellem en og to dollars frem til april 2017. Herfra begyndte valutaens værdi at stige ekstremt. I april 2017 startede Ethereum Classic med en kurs på lige knap tre dollars, og i midten af maj havde den en kurs på cirka seks dollars. Herfra begyndte kursen at stige til 20 dollars i midten af november 2017. Stigningen fortsatte, og i slutningen af februar 2018 var kursen på over 43 dollars. Dette var en del af den større trend på kryptomarkedet. Fra slutningen af 2017 til starten af 2018 begyndte folk at blive ekstremt interesserede i kryptovalutaer. Den øgede interesse medførte, at alle kryptovalutaer oplevede ekstreme prisstigninger. Desværre kunne dette ikke vare ved, og fra den 20. februar begyndte kursen at falde drastisk. I skrivende stund er Ethereum Classics kurs cirka 11 dollars.
Ethereum Classics kursfald var dog ikke enestående. I starten af 2018 oplevede hele kryptomarkedet en krise, som stadig påvirker markedet. Hvordan Ethereum Classic vil klare sig ovenpå denne krise, må tiden vise, men hvis Ethereum Classics historie kan lære os noget, så er det, at denne kryptovaluta kan overleve selv de værste kriser.
Kunne du overveje at købe Ethereum Classic? Så har vi skrevet en artikel om at købe ETC.