IOTA

IOTA er en helt unik kryptovaluta på markedet. I modsætning til alle andre kryptovalutaer er IOTA ikke baseret på blockchain-teknologi. Dette giver IOTA nogle helt unikke muligheder, og interessen for IOTAs teknologi og deres kryptovaluta er enorm. Både velgørenhedsorganisationer, IT-giganter og store såvel som små byer har udvist stor interesse for IOTA. Derfor er det ingen overraskelse, at IOTA i dag ligger blandt de 10 største kryptovalutaer.

Request failed

Stor interesse for IOTAs teknologi

IOTA blev startet tilbage i 2015, og i 2017 blev IOTA Foundation oprettet. Allerede under betatesten var forbrugerne så imponerede over teknologien, at de begyndte at handle med kryptovalutaen. I 2017 oplevede IOTA en række forretningssucceser, heriblandt en investering på flere millioner af et kapitalfirma. Samme år besluttede indholdsudbyderen Satoshipay, som hidtil havde været baseret på bitcoin, at de kun ville tage imod IOTA coins. Udover dette har IOTA samarbejdsaftaler med teknologigiganterne Fujitsu og Microsoft.

Idet IOTA er open source, har en del organisationer og institutioner haft interesse for IOTAs teknologi, iblandt disse er REFUNITE, som er verdens største database for savnede personer, Tokyo og sågar en mindre hollandsk by.

Alt dette er meget imponerende taget i betragtning af, at IOTA er non-profit og den eneste organisation i Tyskland, som er 100 % finansieret af deres egen kryptovaluta. Men hvilken teknologi er det, der gør IOTA så unik? For at svare på dette spørgsmål er det lettest først at undersøge intentionerne bag IOTA.

IOTA omregner

[vcw-converter ]

IOTA vil være rygraden bag Internet of Things

For at forstå IOTA og deres formål er det nødvendigt at kende til begrebet Internet of Things også kendt som IoT. IOTA er nemlig skabt til at være rygraden bag Internet of Things.

I dag er de fleste mennesker konstant tilkoblet internettet. Vi har smartphones med 4G og wifi i hjemmet. Vi er så afhængige af internettet, at vi ofte går i panik, hvis vi mister internetforbindelsen. Men vidste du, at din telefon og computer ikke er det eneste, der er tilkoblet internettet?

Mange ting er tilkoblet internettet. Alt fra din skridttæller til din bil kan være tilkoblet internettet, og mange håber, at det i fremtiden vil være muligt at tilkoble alle fysiske ting til et netværk. Det er her, at Internet of Things er relevant. Internet of Things er begrebet, der bruges til at beskrive dette netværk, hvor alle fysiske ting er tilknyttet et netværk og er i stand til at kommunikere og dele data med hinanden.

Hele pointen med Internet of Things er at gøre alle objekter sammenkoblet, så de kan kommunikere og ”hjælpe” hinanden med at udføre opgaver og derigennem gøre hele samfundet mere decentraliseret. Problemet ligger i at skabe en infrastruktur, der er i stand til dette. Selvom blockchain-teknologien uden tvivl har hjulpet udviklingen godt på vej, har blockchain-teknologien nogle begrænsninger, der ikke kan ignoreres.

Blockchain-teknologiens begrænsninger

Blockchain-teknologien har revolutioneret samfundet, men desværre har den også nogle store begrænsninger. Den største begrænsning er, at i takt med at blockchainen vokser, forringes transaktionshastigheden, og behovet for computerkraft øges.

Denne egenskab er ikke en fejl, men et uundgåeligt resultat af blockchain-teknologiens grunddesign. En blockchain fungerer ved at samle forskellige transaktioner i en blok. Efter dette skal alle transaktionerne verificeres af en række eksterne computere. Disse computere, som kaldes miners, står tændt døgnet rundt og verificerer transaktioner. Som betaling for deres arbejde tager miners et gebyr for en transaktion.

Den kvikke læser kan sikkert allerede nu se problemet med denne anordning. Desto flere transaktioner, desto flere miners og computerkraft er påkrævet, og der vil altid være transaktionsgebyrer, lige meget hvor lille et beløb der afsendes.

På grund af dette tager en overførsel med kryptovaluta lang tid og kræver meget computerkraft. Endnu værre er det, at i takt med blockchainens vækst bliver disse problemer mere udbredte. Derfor ønskede IOTA at lave en teknologi, der var lige så decentraliseret som blockchain-teknologien, uden at have de samme begrænsninger.

IOTAs løsning

Forestil dig, at det ikke var nødvendigt med miners, men at din egen computer eller smartphone var med til at verificere transaktioner. Hvis alle smartphones og computere var påkrævet at verificere et givent antal transaktioner, så ville det ikke være nødvendigt med miners. Dette er hele tanken med IOTA. Hvis alle brugernes maskiner er med til at verificere transaktioner, øges transaktionshastigheden, og energiforbruget mindskes. Essentielt set bliver alle brugere en miner.

For at gøre dette muligt, har IOTA været nødt til tage afstand til den traditionelle blockchain-teknologi, og i stedet har de udviklet en teknologi ved navn Tangle.

Tangle-teknologien

Tangle-teknologien bag IOTA genbruger dele af blockchain-teknologien og erstatter helt igennem andre dele. Blockchain-teknologien er baseret på en ledger, der fungerer lidt ligesom en offentlig regnskabsbog. Ledgeren gør det muligt at se alle transaktioner, men alle brugerne er gemt bag et elektronisk pseudonym, så ingen kender personen bag transaktionen.

Tangle beholder denne ledger. Men frem for at samle en række forskellige transaktioner i en blok, der herefter verificeres af miners, danner hver transaktion sin egen blok, som verificeres af sig selv. Derudover er det påkrævet, at enheden også verificerer to tilfældige transaktioner i netværket. Det kan bedst sammenlignes med et edderkoppespind. Hver enhed godkender sin egen transaktion og hjælper med at godkende to tilfældige transaktioner. De to enheder, som du har hjulpet med at godkende en transaktion, godkender også to tilfældige transaktioner Dette danner et helt netværk af forskellige enheder, der hjælper med at godkende hinandens transaktioner. Ved at gøre dette bliver hele systemet decentraliseret, og den enorme mængde computerkraft, der i dag er påkrævet for at udføre en transaktion, bliver reduceret.

IOTA fjerner miners og transaktionsomkostninger

Da alle brugere selv verificerer sine egne transaktioner, er det ikke nødvendigt med miners. Dette har en række fordele. Det har længe været et kæmpe problem for blockchain-baserede teknologier, at de har brugt så meget energi. En bitcoin-transaktion kan bruge lige så meget energi som tre amerikanske husstande bruger på en hel dag. Dette sker, fordi der i steder som Kina findes kæmpe mining-farme, der har hundredvis af computere til at køre døgnet rundt og verificere transaktioner. Med IOTA er det ikke nødvendigt med sådanne mining-farme, da alle selv godkender sine transaktioner. Derfor er IOTA rent faktisk en miljøvenlig kryptovaluta.

En anden fordel ved at fjerne miners er, at transaktionsomkostningerne reduceres. Dette er en kæmpe fordel, da det er meget upraktisk at skulle betale et gebyr for at sende et lille beløb. Gebyrerne kan være så høje, at det ikke kan svare sig at sende et lille beløb. Hvorfor købe en kop kaffe med bitcoins, når halvdelen af prisen går til transaktionsgebyrer?

Men hvad er prisen så for en transaktion? Pengemæssigt er svaret ingenting. Tanken er, at du betaler med computerkraft, når din enhed hjælper med at godkende to andre overførsler.

Flere brugere giver hurtigere hastighed

Siden brugerens egen enhed selv godkender en overførsel og er med til at godkende to andre, så har IOTA en unik egenskab. Dens transaktionshastighed stiger i takt med, at antallet af brugere stiger. Dette lyder som udgangspunkt absurd. Når du kobler på et netværk, har du sikkert oplevet, at internethastigheden falder, hvis der er mange, som er tilkoblet netværket. Men det altafgørende for en kryptovalutas transaktionshastighed er mængden af computerkraft til stede i kæden. Med en almindelig blockchain kræver det mere computerkraft at udføre flere overførsler. På grund af dette skal der altid tilføjes flere miners i takt med, at antallet af transaktioner stiger, og til sidst er blockchainen så stor, at det kræver enorme mængder computerkraft at udføre en overførsel.

Med IOTAs teknologi, hvor prisen for at lave en overførsel er computerkraft, stiger mængden af computerkraft i takt med, at mængden af overførsler stiger. Dette er helt unikt for kryptovalutaer, og transaktionshastighed har længe været en af de helt store problemer, som kryptovalutaer har haft. Forretninger og forbrugere er ikke særligt begejstrede at skulle vente i timevis, før en overførsel bliver godkendt, og derfor har det ofte været problematisk, at gøre kryptovaluta til en realistisk betalingsform. Men med IOTA kan denne barriere overkommes, og forhåbentlig kan det være med til at gøre kryptovaltuer mere accepteret som betalingsform.

Hvor kan IOTA coins købes?

Hvad end du har tænkt dig at købe IOTA eller ej, så er du sikkert stadig interesseret i at vide, hvorhenne du kan købe IOTA coins. IOTA coins kan enten købes igennem en børs eller igennem deres wallet. Selvom IOTA er en stor kryptovaluta på markedet, er den desværre ikke tilgængelig på mange børser. IOTA coins kan købes på blandt andet Bitfinex og Binance. For at købe IOTA igennem disse børser, er det nødvendigt, at du enten har Bitcoins eller Ether coins.

Det er ikke kompliceret at købe IOTA coins igennem en børs, og hvis du ikke har den store forstand på IT, er det lettere end at bruge IOTAs egen wallet.

IOTAs wallet

Hvis du vil have IOTA coins i en wallet, kan det sagtens lade sig gøre. Men deres wallet er desværre ikke specielt brugervenlig, og de fleste nybegyndere nøjes med at handle med IOTA coins igennem en kryptobørs. Heldigvis er dette ikke permanent, og IOTA har lavet samarbejdsaftaler med udviklere, der skal udvikle en mere brugervenlig wallet. Indtil videre eksisterer tre typer wallets, du kan bruge.

IOTAs skrivebords-wallet

Dette er blot en standard wallet til skrivebordet på din pc. Den er ikke køn at se på, men den virker. Denne wallet kan downloades fra IOTAs supporthjemmeside. Der er flere installationsmuligheder, men her bør du klart vælge lightwallet, hvis du ikke har forstand på IT. Problemet er desværre, at selvom denne lightwallet skal forestille at være den letteste installationsmulighed, klager de fleste over, at den er for svær at installere.

IOTAs mobilvenlige wallet

IOTA tilbyder også en wallet til IOS eller Android, og den er faktisk overraskende brugervenlig. Men desværre har den et stort problem. Den er stadig i betatest, og derfor bør den under ingen omstændigheder bruges til at gemme store mængder IOTA coins, da der med alle ufuldendte produkter medfølger en højere sikkerhedsrisiko. Det mest foruroligende er, at der til Android-telefoner medfølger en ansvarsfraskrivelse, der siger, at brugen af denne wallet sker på eget ansvar. Ikke noget der ligefrem skaber tryghed.

IOTAs papir wallet

Hvis man ikke ønsker at bruge tid på at installere IOTAs wallet til skrivebordet og ikke er tryg ved at bruge deres mobilvenlige wallet, kan man bruge en papir wallet. Du skal blot indtaste din nøgle, og herefter genereres en papir wallet, der kan printes ud og gemmes til senere brug.

Fremtidige wallets

Selvom IOTAs wallet endnu ikke er specielt imponerende, har de planer om at udgive tre wallets, som virker meget lovende. Trinity, Nelium og CarrIOTA. Alle disse wallets er udviklet i samarbejde med andre udviklere. Trinity bliver en wallet til skrivebordet med et bedre layout, lettere installation og en række ekstra funktioner såsom muligheden for at have flere udgående transaktioner på en gang. Nelium bliver en mobil wallet, der kun kan bruges til telefonen.

Den sidste wallet hedder CarrIOTA. Denne wallet kommer til at tilføje nogle temmelig unikke funktioner. Med denne wallet skal det være muligt at have flere wallets. Dette er specielt henvendt til firmaer, hvor de forskellige wallets kan have forskellige rettigheder. På denne måde kan alle medarbejdere i en virksomhed have deres egen wallet til internt brug i virksomheden, og lederen har mulighed for at fjerne og tilføje coins til de forskellige wallets.

Der er ikke fastsat en konkret udgivelsesdato for nogen af disse wallets, men ifølge IOTA bliver Trinity udgivet senere i år.

IOTAs kursudvikling

Selvom IOTA stammer tilbage fra 2015, kom den først på de officielle børser i 2017. Da IOTA kom på Bitfinex den 13. juni, klarede den sig over al forventning, men efter den gode start oplevede IOTA et meget turbulent år med voldsomme prisudsving. I 2018 begyndte IOTA ligesom alle andre kryptovalutaer at falde i værdi, og kursen ligger i dag på lidt under en dollar.

2017 – Et turbulent år for IOTA

IOTA var allerede kendt på kryptomarkedet, inden den kom på børserne, og investorerne flokkede til den nye kryptovaluta, da den blev tilgængelig på Bitfinex. Derfor endte IOTA med at have en samlet markedsværdi på 1,5 milliarder få timer efter dens offentliggørelse på Bitfinex.

Denne ekstreme vækst varede dog ikke ved længe, og i løbet af de næste dage begyndte IOTAs kurs at falde. I løbet af en måned gik IOTAs kurs fra 0,6 dollars helt ned til 0,15 dollars. Dette fald var et resultat af en række forskellige faktorer. Selvom IOTA blev modtaget med stor begejstring, var det stadig en ny kryptovaluta, hvilket uden tvivl resulterede i, at mange investorer ikke følte sig helt trygge ved at holde på IOTA. Prisfaldet blev også forværret af, at mange investorer var meget skeptiske over for IOTA og deres Tangle-teknologi.

Men IOTAs kurs begyndte heldigvis at stige igen i slutningen af juli, hvor kursen gik fra 0,15 dollars til over 1 dollar på under en måned, en prisstigning på over 500 %.

Kursen lå ganske stabilt på omkring 1 dollars i august, dette blev dog ændret, da en række forskere fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) i september opdagede en fejl i IOTAs sikkerhedsprotokol. Denne fejl påvirkede IOTAs kurs, og kursen faldt i løbet af september med 50 %. Heldigvis fiksede IOTA denne fejl, og kursen lå stabilt mellem 0,5 og 0,3 dollars igennem hele oktober.

I slutningen af 2017 kom der en øget interesse i kryptomarkedet, hvilket sendte alle kurserne opad. IOTA var ingen undtagelse, og fra slutningen af november til slutningen af december oplevede IOTA en vanvittig prisstigning fra 1,5 dollars til over 5,5 dollars.

Som investor i denne periode ville man uden tvivl have haft perioder, hvor man frygtede det værste. Den store skepsis blandt investorer og MITs kritik af deres sikkerhedsprotokol, skabte uden tvivl frygt og usikkerhed. Men investorerne, der turde holde på deres IOTA coins, ville have set et højt afkast, og dem, der købte IOTA coins på deres laveste og solgte dem på deres højeste, ville have set en gevinst på over 3500 %.  

2018 – IOTAs kurs falder

Selvom hele markedet oplevede en øget interesse i slutningen af 2017, kunne de enorme prisstigninger ikke fortsætte for evigt, og væksten ville stoppe før eller siden. Dette skete i starten af 2018, hvor hele kryptomarkedet oplevede et voldsomt prisfald.

For IOTA skete dette prisfald i midten af januar 2018. Før dette havde IOTA coins kurs ligget mellem 3,5 og 4 dollars, men fra den 13. januar begyndte kursen langsomt at falde. Den gik fra 4,5 dollars i januar til 1,5 dollars i starten af marts, og den ligger i dag på omkring en dollar.

Selvom dette prisfald lyder voldsomt, er det faktisk ikke så slemt sammenlignet med andre kryptovalutaer. I starten af 2018 var det ikke unormalt, at nogle kryptovalutaer i løbet af en dag faldt med over 50 % i værdi. Alt i alt har alle IOTA klaret sig ganske godt sammenlignet med andre kryptovalutaer i 2018.

Hvorvidt IOTA vil stige eller falde i fremtiden er svært at spå om, da kryptomarkedet er meget svingende. Men som udgangspunkt lader det til, at IOTA har lagt sig temmelig stabilt på 1 dollars, og der er uden tvivl potentiale for store prisstigninger i løbet af året.

Hvad skal du være opmærksom på?

IOTA er en kryptovaluta, der polariserer kryptosamfundet. Nogle mener, at IOTA overdriver og underleverer, mens mange fortsat er skeptiske over for deres Tangle-teknologi. Der er da heller ingen tvivl om, at IOTA har sine fejl. Deres wallet er mildest talt upraktisk, og deres teknologi er helt ny, så der er stadig meget usikkerhed om teknologiens fremtid.

På den anden side arbejder IOTA hårdt for at forbedre deres wallet, og de fiksede meget hurtigt deres sikkerhedsprotokol. Selvom deres teknologi er ny, har de en række succeshistorier bag sig, og flere nye innovationer er baseret på deres Tangle-teknologien. Derfor er der en stor gruppe af investorer, der er sikre på, at IOTA er fremtiden for kryptovaluta og opfordrer alle til at beholde deres IOTA coins.

Denne store polarisering gør, at IOTA til tider kan være meget volatil: Et dårligt rygte kan få prisen til at styrtdykke, mens et godt rygte kan få prisen til at skyde i vejret.

Hvis du er en kortsigtet investor, bør du være meget opmærksom på prisudsving og rygter, da der kan være gode penge at hente, hvis du er i stand til at købe lavt og sælge højt. Er du derimod mere langsigtet, skal du tage stilling til, hvilken fremtid, du selv tror, der ligger foran IOTA. Hvis du tror på, at IOTA er fremtiden for kryptovalutaer, bør du investere og holde på dine IOTA coins allerede nu, da prisen er lav. Hvis du er skeptisk, bør du ikke investere, da du risikerer at sælge for tidligt, fordi du frygter det værste.

Fremtiden for IOTA

Det er for tidligt at spå om IOTAs fremtid. De har store planer, men det store spørgsmål er, om de kan leve op til egne ambitioner. IOTA ønsker at være hele rygraden bag the Internet of Things, hvilket kræver meget mere end blot at være en succesfuld kryptovaluta. Selvom de er kommet langt, har de lang vej foran sig. Hvis det lykkes dem at blive rygraden bag the Internet of Things, så vil alle nuværende investorer uden tvivl tjene store summer penge. Men hvis de fejler og ikke er i stand til at levere, hvad de har lovet, kan de risikere at ende som en fiasko.

Uanset hvilken holdning du har til IOTA, er det en meget interessant kryptovaluta med et stort potentiale. Kun tiden vil vise, om de med deres banebrydende teknologi kan ændre kryptovalutaerne for altid.